vrijdag 17 januari 2014

Zwanen

Nassim Taleb is beroemd geworden met zijn boek Zwarte zwanen waarin hij het fenomeen beschrijft van gebeurtenissen die voor onmogelijk werden gehouden. Zoals men in Europa opkeek na de ontdekking van Australiƫ waar, tegen iedere verwachting in, zwarte zwanen werden ontdekt.
Hij gebruikte de term voor negatieve gebeurtenissen, met name beurscrashes. Waar men er van uitging dat sommige gebeurtenissen een geringere kans hadden dan eens in de leeftijd van het universum, bleken die gemiddeld iedere eeuw wel een keer voor te komen. Of vaker.

Wat ontbreekt in zijn connotatie zijn gebeurtenissen met een heel positieve impact, zeg maar een omgekeerde beurscrash. Die zijn nog veel zeldzamer. Het gebeurt wel eens dat de beurs plotseling enkele procenten stijgt - ik herinner me 6% stijging van Amsterdam toen Lubbers voor het eerst werd gekozen - maar meestal zijn die percentages gering vergeleken met de dalingen die zich wel voordoen. Bovendien is het eerder een aanhoudende stijging over langere periode die een hausse karakteriseert.

Maar het winnen van de loterij, zoals die meneer onlangs die meende 4 euro gewonnen te hebben, maar dat bleek 2,5 miljoen te zijn, dat kun je toch gerust een Gouden Zwaan noemen.